Skip to Content
Het Zelfportret

Het Zelfportret

Hoe kijken Regi, Anouck Luyten en vele anderen naar hun uiterlijk? Je ontdekt het in de nieuwe podcastreeks van MNM.

In de nieuwe podcastreeks 'Het zelfportret' onderzoekt Laura Govaerts hoe tevreden bekende en onbekende jongeren zijn over hun uiterlijk. Ze zeggen openlijk hun gedacht over hoe ze naar zichzelf kijken. Onder meer Jonatan Medart, Shania Gooris, Nora Dari, Anouck Luyten en Regi praten over hun gezicht, lichaam, onzekerheden en dat lichaamsdeel waar ze trots op zijn. Ook heel wat luisteraars vertellen hoe tevreden zij zijn over hun uiterlijk, want je uiterlijk bepaalt ook je identiteit.

Regi : “Ik heb superdun haar, da’s schaamhaar dat op mijn hoofd groeit. Mijn haar is kapot na al die dreadlocks vroeger.” (...) “Ik ben Jonas Van Geel dankbaar. Op tv speelt hij mij met een heel groot gebit. Als mensen me dan in het echt tegenkomen lijken mijn tanden hen goed mee te vallen.”

Uiterlijk is iets waar jongeren erg mee bezig zijn. Niemand wil uit de toon vallen bij zijn vrienden. Maar valt niet iedereen sowieso uit de toon, want geen enkel lichaam is hetzelfde. Hoe kijken bekende en onbekende mensen naar hun eigen lijf? Wat vinden ze zelf minder perfect en waar zijn ze heel blij mee? En heeft dat invloed op wie ze zijn? MNM-DJ Laura Govaerts onderzoekt in ‘Het Zelfportret’ hoe tevreden jongeren zijn over hun uiterlijk. Ze zeggen openlijk hun gedacht over hoe ze naar zichzelf kijken. Onder meer Jonatan Medart, Shania Gooris, Nora Dari, Anouck Luyten en Regi praten over hun gezicht, lichaam, onzekerheden en die delen van hun lichaam waar ze trots op zijn. De bekende en onbekende jongeren zijn openhartig, soms grappig, soms ontroerend, maar altijd eerlijk.

Nora Dari: ​ “Ik heb niks tegen plastische chirurgie, maar ik heb het er soms lastig mee dat het zo genormaliseerd wordt. Iedereen zijn ding, maar het maakt het nog moeilijker om van jezelf te houden als je weet dat al die mogelijkheden er zijn.”
Rapha (MNM rising star) : “Ik heb afro haar. Veel mensen zien dat niet als normaal en roepen ‘schaamhaar’ of ‘SpongeBob’. Of ze willen aan mijn haar voelen. Daardoor voel ik me nog meer anders.” (...) “Mensen zien eerst dat ik zwart ben. Meteen komen de vooroordelen. Als ik op de bus naast een wit persoon ga zitten, gaat die zijn tas meteen steviger vasthouden.”
Shania Gooris: “Niet iedereen is Kim Kardashian. Genen zijn anders, ik heb niet die haar lijf. Da’s niet mijn figuur, dus ik ga me er ook niet mee vergelijken. Ik vind het jammer dat gedaan wordt of je met de juiste oefeningen wél zo’n lijf kan krijgen.” (...) “Ik heb een babyface, net als mijn papa. En ik ben daar blij mee. Als ik 30 jaar ben gaan mensen nog denken dat ik 23 ben. Al vragen ze me in de nachtwinkel wel altijd of ik wel al 16 jaar ben.”
Vincent (transman) : “Mijn baard is mijn fierheid. Ik ben geboren als vrouw en die baard is een van de dingen waar je tijdens je transitie het meest op wacht. Dat is een statement!”
Esma: “Enkel mijn oorbellen kan je zien, want ik draag een hoofddoek. Ik ben een professional, maar heb soms ook een bad hijab day.” (...) “In de winter draag ik een muts. En dan merk ik dat mensen anders doen. Met mijn hoofddoek zijn mensen minder vriendelijk in de supermarkt. Ze schrikken dan dat ik Nederlands spreek.”

Alle 6 afleveringen van de MNM-podcast ‘Het Zelfportret’ vanaf 6 april op mnm.be en jouw podcastplatform.

Sara Vermassen VRT Communicatie

 

 

Over MNM

MNM is dé radiozender voor jongeren van de VRT. Het is een ontspannende hitpartner die de jonge mediagebruikers en hun leefwereld centraal stelt en van daaruit een relevant informatief aanbod brengt. MNM betrekt jongeren en moeilijker te bereiken doelgroepen actief bij de Vlaamse samenleving. De zender stimuleert hen om elkaar te ondersteunen in de complexe wereld en biedt daartoe een interactief platform op de radio en online met een sterke focus op participatie, gemeenschapsvorming en engagement.

Voor pers (opgelet: vragen van luisteraars worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Lisa Dupond
[email protected]

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

MNM
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos