GO! Methodeschool het Kompas in Sint-Truiden is De Strafste School 2023

GO! Methodeschool het Kompas in Sint-Truiden is De Strafste School 2023

27 oktober 2023 - Vandaag wordt de herfstvakantie voor de leerlingen van GO! Methodeschool het Kompas in Sint-Truiden extra feestelijk ingezet. Op hun schoolpoort mag vanaf vandaag de titel van De Strafste School van 2023 prijken. Het is intussen de dertiende keer dat MNM op zoek ging naar een middelbare school waar de lessen even bingewaardig zijn als VRT MAX, waar leerkrachten en leerlingen net zo'n goede vrienden zijn als Dertigers en waar je praktische kennis opdoet die de DIY-content van TikTok overstijgt. Met GO! Methodeschool het Kompas wint er voor het eerst een school uit Limburg. 

Evelien Boonen, directeur GO! het Kompas Sint-Truiden: "Ik ben zo enorm trots op onze leerlingen en leerkrachten. Iedereen heeft hier samen heel hard aan gewerkt en dat maakt het resultaat zo waardevol. We zijn enorm blij dat we iedereen hebben kunnen laten zien waar wij als school voor staan en dat school maken echt iets is wat je samen doet. Zo fijn dat het belang dat wij hechten aan sfeer, welbevinden en talent hier op deze manier erkend wordt."
Story image

Samen grenzen verleggen

De geboorte van een MNM-kalfje in PITO Stabroek, een brandende onderzeeër bij de Scheepvaartschool van Antwerpen of een luchtfoto van leerlingen in de vorm van het Sint-Albertuscollege Haasrode. De afgelopen twee weken werden de MNM-juryleden overweldigd tijdens hun bezoek aan de acht scholen in Vlaanderen en Brussel die streden om de titel van De Strafste School. Die jury bestond uit MNM-dj's Kawtar Ehlalouch, Robin Keyaert, Sander Gillis, Laura Govaerts en leerlingen van de vorige winnaar, Spes Nostra van Heule. Elke school had één lesuur lang de kans om zich van zijn beste kant te laten zien. Meer dan 5.000 leerlingen toonden aan dat 50 minuten ruimschoots voldoende is om een nieuwe definitie te geven aan het woord 'straf'. Hun enthousiasme spatte ervan af zowel online als on-air bij MNM en VRT MAX.

GO! Methodeschool het Kompas kon de jury overtuigen met hun straffe band tussen leerkrachten en leerlingen. Leerlingen krijgen er alle vertrouwen om zélf het heft in handen te nemen. Samen staan ze sterk: leerlingen van alle leeftijden bundelen de krachten om bij te leren en zorg te dragen voor elkaar en de buurt. Daardoor mogen zij zich één jaar lang De Strafste School noemen.

MNM-dj en jurylid Sander Gillis: "Bij het Kompas was de kracht van de leerlingen meteen voelbaar. Tijdens het jurybezoek leidden ze ons enthousiast doorheen hun school en konden we kennismaken met vele straffe acties en initiatieven, van een schoolmusical tot een mini-onderneming. Je kan er als leerling altijd je zegje doen over de school, desnoods anoniem via een tussenpersoon. De leerlingen dansen er uitbundig op 't Smidje, hebben buren die meefeesten en een fantastische schoolband. Een perfecte Strafste School."

Veel belangrijker dan de titel van De Strafste School is de weg ernaartoe. Leerlingen en leerkrachten komen samen om hun grenzen te verleggen en elkaar te inspireren. Dat doen ze niet enkel in de strijd om De Strafste School, maar elke dag in de klas. Om die verbondenheid in de kijker te zetten bezocht MNM de afgelopen jaren al meer dan 120 scholen in alle uithoeken van het land. Grote en kleine scholen, scholen met algemene en praktische opleidingen, maar ook andere onderwijsvormen en -netten. Dat is goed voor maar liefst 50.000 leerlingen uit ASO-, TSO-, BSO-, KSO- en BuSO-onderwijs die aangesproken werden op hun individuele en collectieve talenten.

Ben Weyts, Vlaams minister van Onderwijs: “Onderwijskwaliteit komt in vele vormen en maten: onze scholen zijn vaak straf en speciaal op hun eigen manier. Het Kompas kan symbool staan voor heel veel scholen die elke dag alles uit de kast halen voor hun leerlingen. Ze durven de lat hoog leggen en streven naar excellentie. Als leerlingen zich goed voelen op school, dan zullen ze ook goed leren. En als ze goed leren, dan zullen ze zich ook goed voelen”.

Naast de felbegeerde titel van De Strafste School krijgt GO! Methodeschool het Kompas vandaag nog een bijzonder feest op de speelplaats, met een optreden van Aaron Blommaert en de Gillis & Govaerts liveband. Dat Strafste Schoolfeest is on-air te volgen op MNM van 16.00uur tot 19.00uur, in de app van MNM en op VRT MAX.

Winnaars afgelopen jaren

 • 2011: Sint-Niklaasinstituut Kortrijk (vandaag RHIZO)
 • 2012: Instituut Heilige Familie, Sint-Niklaas
 • 2013: ASO Spijker, Hoogstraten
 • 2014: Middenschool, Zelzate
 • 2015: PTS, Mechelen
 • 2016: Stedelijk Lyceum Lamorinière, Antwerpen
 • 2017: Sint-Bavohumaniora, Gent
 • 2018: GO! Atheneum, Aalst
 • 2019: Heilig Hartinstituut, Heverlee
 • 2021: GO! SBSO Zonnebos Campus, Brasschaat
 • 2022: Spes Nostra, Heule
 • 2023: GO! Methodeschool het Kompas, Sint-Truiden
Nikki Peeters Communicatieverantwoordelijke MNM

 

 

Over MNM

MNM is dé radiozender voor jongeren van de VRT. Het is een ontspannende hitpartner die de jonge mediagebruikers en hun leefwereld centraal stelt en van daaruit een relevant informatief aanbod brengt. MNM betrekt jongeren en moeilijker te bereiken doelgroepen actief bij de Vlaamse samenleving. De zender stimuleert hen om elkaar te ondersteunen in de complexe wereld en biedt daartoe een interactief platform op de radio en online met een sterke focus op participatie, gemeenschapsvorming en engagement.

Voor pers (opgelet: vragen van luisteraars worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Lisa Dupond
lisa.dupond@vrt.be

Voor luisteraars en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

MNM
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos